Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Wat is een betonlatei en waarvoor kun je deze gebruiken? Een betonlatei is gemaakt van oersterk gewapend beton. Het wordt ook wel een draagbalk of draagsteen genoemd. Betonlateien worden gebruikt om in gemetselde muren de spanning en druk op te vangen en te verdelen. Je ziet ze vaak geplaatst boven een deur, een raamkozijn of andere muuropeningen. Een betonlatei is zowel binnen als buiten te gebruiken. Het zorgt er dus voor dat er geen scheuren ontstaan in gemetselde muren of stucwerk. Met een betonlatei maak je dus een goede verbindingsovergang van het metselwerk naar een kozijn.

Een betonlatei mag gezien worden

Omdat de betonlateien mooi zijn afgewerkt en er goed uitzien mogen deze best in het zicht worden geplaatst en worden geïntegreerd in het metselwerk. Schoonwerk noemen we dat. Je kunt ze eventueel naderhand verven om een fraai raam in een woning nog meer in het oog te laten springen. Sommige lateien zijn voorzien van een zogenaamd waterhol. Deze is bedoeld om hemelwater af te voeren en geen kans krijgt om langs de muur te sijpelen. De zijde die voorzien is van zo’n waterhol/ gleuf plaats je aan de onderkant. Met een betonlatei voorzien van een waterhol ontstaat er geen vochtophoping die je het metselwerk of een kozijn aan kan tasten. Betonlateien zijn bestand tegen alle weersinvloeden en gaan zeer lang mee.

Betonlateien in diverse maten

Betonlateien zijn verkrijgbaar in verschillende breedte- hoogte,- en lengtematen. Zo vind je voor iedere muuropening een geschikte latei. Bij een spouwmuur wordt er aanbevolen om twee lateien te gebruiken. Eéntje aan de binnenkant van de muur en één aan de buitenkant. Vanwege de isolatie die er tussen komt moeten ze niet tegen elkaar aan komen. Om een betonlatei goed en stevig te bevestigen wordt deze in de aangrenzende muurdelen geplaatst. Met een betonlatei zorg je voor een stevige constructie van muuropeningen in ieder pand.

FAQ

Wat is een betonlatei?

Om in gemetselde muren de spanning en druk op te vangen en te verdelen worden betonlateien gebruikt. Vaak worden ze geplaatst boven een deur, raamkozijn of andere muuropeningen.

Waar zorgen betonlateien voor?

Met betonlateien voorkom je scheuren in gemetselde muren en/of stucwerk, omdat de spanning en druk van de muren wordt opgevangen en verdeeld wordt.