Zoeken
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Met een betonlatei kun je handige verbindingen maken tussen metselwerk en kozijn. Toch zien we in de praktijk dat deze vaak op een onjuiste manier worden verwerkt en gebruikt met alle gevolgen van dien. Want bij een onjuiste oplegging kunnen er scheuren in het metselwerk ontstaan. Dit is natuurlijk op den duur funest voor een muur. Ook staat het erg lelijk en haalt het de waarde van een woning of pand naar beneden. In deze blog leggen we uit waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van betonlateien en hoe dit op een juiste manier te doen.

Veel voorkomende fouten

Een betonlatei wordt vaak in combinatie gebruikt met andere materialen zoals een houten kozijn. Beton en ander materialen hebben beide een andere uitzettingscoëfficiënt. Wordt hier geen of onvoldoende rekening mee gehouden dan heeft dit veelal scheurvorming tot gevolg. Bij het opleggen van een betonlatei moet je er altijd voor zorgen dat er geen metselspecie op de stenen wordt aangebracht. De onder-, zij – en kopse kanten van een latei mogen niet hechten aan het metselwerk. Daar in tegen moet de bovenzijde van een latei juist wel een optimale hechting te hebben met behulp van specie. 

Zorg voor voldoende oplegging van een betonlatei

Om de samenwerking van stenen en betonlateien voldoende te waarborgen adviseren wij om te zorgen voor voldoende oplegging. Bij overspanningen tot 2 meter moet de overspanning aan beide zijdes 15 centimeter zijn. Bij overspanningen boven de 2 meter is dit zelfs 20 centimeter. Bij een binnen- en buitenmuur waartussen spouw zit worden 2 betonlateien aanbevolen. Dit is bijvoorbeeld boven een deuropening het geval. Vanwege het isolatiemateriaal mogen deze lateien niet met elkaar in contact komen. Wil je nog meer tips of adviezen over de juiste oplegging van betonlateien? Neem gerust contact met ons op, onze betonexperts staan voor je klaar.